Grikios to kuchnia
z charakterem!
GRIKIOS to sery i przekąski z kuchni śródziemnomorskiej mające swój unikalny charakter.
Sery typu feta
Wykorzystywane w tradycyjych potrawach, ale w nowoczesnym wydaniu, totalna kuchnia fusion. Dodane do potraw znacząco podkreślają ich smak.
Sery typu halloumi
Iście gooorący towar! Powierzchnia rumieni się i przypieka, a delikatne wnętrze nabiera sprężystości.
Warzywne antipasti
Intrygujące, małe przekąski. Idealnie wywarzone połączenie smaku słodkiego serka z pikanterią marynowanych warzyw.
Halloumi w fit burgerze
Składniki:
- 200g sera Grikios Burger Cheese
- 150g cukinii
- 50g marchewki
- 25g cebuli
- 1 jajko
- 30g bułki tartej
- 50 g suszonych pomidorów
- Kminek, kolendra, bazylia, kiełki
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
100g cukinii zetrzeć na tarce, a następnie odcisnąć sok za pomocą ręcznika papierowego. W dużej misce połączyć składniki: osuszoną cukinię, startą marchewkę, 100g pokruszonego sera Grikios typu halloumi, rozdrobnioną cebulkę, kminek, kolendrę, sół, jajko i bułkę tartą. Wymieszać aż do jednolitego połączenia składników.
Z otrzymanej masy ulepić 2 burgery. Następnie rozgrzać patelnię lub grill i smażyć po obu stronach na niewielkiej ilości oliwy. Pozostałą cukinię pokroić w cienkie plastry oraz chwilę podsmażyć z obu stron. W ten sam sposób smażymy pozostałe krążki sera Grikios. Suszone pomidory blendujemy z bazylią i odrobiną oliwy z oliwek na gładką pastę.
Przekrojoną bułkę smarujemy łyżką pesto z pomidorów, następnie układamy plastry cukinii, na nim burgera oraz plaster sera typu halloumi. Ser smarujemy ponownie łyżka pesto z suszonych pomidorów oraz układamy plastry cukinii i kiełki.
Faszerowane kwiaty cukinii z serem sałatkowym Grikios
Składniki:
- 200 g sera sałatkowego Grikios
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka posiekanej mięty
- 240 g kwiatów wraz z cukiniami (żeńskich)
- 200 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 310 ml zimnej wody gazowanej
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Ser sałatkowy Grikios mieszamy z sokiem z cytryny i miętą. Cukinie ostrożnie myjemy i osuszamy. Delikatnie otwieramy kwiaty, usuwamy żółte pręciki ze środka, płatki faszerujemy serową mieszaniną, delikatnie zamykamy.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy jajko i wodę, mieszamy aż składniki się połączą na jednolitą masę.
Na patelni mocno rozgrzewamy dużą ilość oleju. Cukinie zanurzamy w cieście i od razu układamy na patelni. Smażymy z obu stron na złoto i odsączamy na papierowym ręczniku.
Zapiekane papryczki wiśniowe nadziewane serem i makaronem
Składniki:
- 150g ulubionego antipasti Grikios by Campio
- 70g żółtego sera
- 100g ugotowanego makaronu (nitki)
- Pietruszka, kolendra
Propozycje podania:
Danie w stylu LESS WASTE
Jeśli zostało Ci po obiedzie trochę niewykorzystanego makaronu, nie pozwól mu się zmarnować. Wymieszaj go z serkiem wypełniającym antipasti, posyp odrobiną żółtego sera i w ten oto sposób połączysz przyjemne z pożytecznym, pyszne jedzenie i wykorzystanie „resztek”.
Ułóż ulubione papryczki Grikios by Campio w małej formie do pieczenia i wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika do czasu, aż ser się zarumienią. Podawaj w mini miseczkach lub ułóż fantazyjnie na talerzu i ozdób ulubionymi ziołami.