Logo

Grikios to kuchnia
z charakterem!

GRIKIOS to sery i przekąski z kuchni śródziemnomorskiej mające swój unikalny charakter.

Sery typu feta

Wykorzystywane w tradycyjych potrawach, ale w nowoczesnym wydaniu, totalna kuchnia fusion. Dodane do potraw znacząco podkreślają ich smak.

Sery typu halloumi

Iście gooorący towar! Powierzchnia rumieni się i przypieka, a delikatne wnętrze nabiera sprężystości.

Warzywne antipasti

Intrygujące, małe przekąski. Idealnie wywarzone połączenie smaku słodkiego serka z pikanterią marynowanych warzyw.

Halloumi w fit burgerze

Składniki:

  • 200g sera Grikios Burger Cheese
  • 150g cukinii
  • 50g marchewki
  • 25g cebuli
  • 1 jajko
  • 30g bułki tartej
  • 50 g suszonych pomidorów
  • Kminek, kolendra, bazylia, kiełki
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

100g cukinii zetrzeć na tarce, a następnie odcisnąć sok za pomocą ręcznika papierowego. W dużej misce połączyć składniki: osuszoną cukinię, startą marchewkę, 100g pokruszonego sera Grikios typu halloumi, rozdrobnioną cebulkę, kminek, kolendrę, sół, jajko i bułkę tartą. Wymieszać aż do jednolitego połączenia składników.

Z otrzymanej masy ulepić 2 burgery. Następnie rozgrzać patelnię lub grill i smażyć po obu stronach na niewielkiej ilości oliwy. Pozostałą cukinię pokroić w cienkie plastry oraz chwilę podsmażyć z obu stron. W ten sam sposób smażymy pozostałe krążki sera Grikios. Suszone pomidory blendujemy z bazylią i odrobiną oliwy z oliwek na gładką pastę.

Przekrojoną bułkę smarujemy łyżką pesto z pomidorów, następnie układamy plastry cukinii, na nim burgera oraz plaster sera typu halloumi. Ser smarujemy ponownie łyżka pesto z suszonych pomidorów oraz układamy plastry cukinii i kiełki.

Faszerowane kwiaty cukinii z serem sałatkowym Grikios

Składniki:

  • 200 g sera sałatkowego Grikios
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka posiekanej mięty
  • 240 g kwiatów wraz z cukiniami (żeńskich)
  • 200 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 310 ml zimnej wody gazowanej
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Ser sałatkowy Grikios mieszamy z sokiem z cytryny i miętą. Cukinie ostrożnie myjemy i osuszamy. Delikatnie otwieramy kwiaty, usuwamy żółte pręciki ze środka, płatki faszerujemy serową mieszaniną, delikatnie zamykamy.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy jajko i wodę, mieszamy aż składniki się połączą na jednolitą masę.
Na patelni mocno rozgrzewamy dużą ilość oleju. Cukinie zanurzamy w cieście i od razu układamy na patelni. Smażymy z obu stron na złoto i odsączamy na papierowym ręczniku.

Zapiekane papryczki wiśniowe nadziewane serem i makaronem

Składniki:

  • 150g ulubionego antipasti Grikios by Campio
  • 70g żółtego sera
  • 100g ugotowanego makaronu (nitki)
  • Pietruszka, kolendra

Propozycje podania:

Danie w stylu LESS WASTE

Jeśli zostało Ci po obiedzie trochę niewykorzystanego makaronu, nie pozwól mu się zmarnować. Wymieszaj go z serkiem wypełniającym antipasti, posyp odrobiną żółtego sera i w ten oto sposób połączysz przyjemne z pożytecznym, pyszne jedzenie i wykorzystanie „resztek”.

Ułóż ulubione papryczki Grikios by Campio w małej formie do pieczenia i wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika do czasu, aż ser się zarumienią. Podawaj w mini miseczkach lub ułóż fantazyjnie na talerzu i ozdób ulubionymi ziołami.

Przepisy

Ciasteczko

Polityka cookies

Czy wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies w celu prawidłowego funkcjonowania witryny ? Więcej w Polityce prywatności.