Składniki:
- 1 stek ok 300g
- 200g ser typu Halloumi Grikios
- 100 g mix sałat
- 5 pomidorków koktajlowych
- 12 oliwek czarnych
- 1/2cebuli czerwonej
- 1 łyżeczka czarnego sezamu
- sól, pieprz
- 1 awokado
- sos koperkowy do sałatki
- sos jeżynowy
Sposób przygotowania:
Stek wyjmujemy z lodówki żeby uzyskał temperaturę pokojową. Rozgrzewamy patelnię grillową z łyżeczką masła klarowanego, układam stek posypany solą i pieprzem. Smażymy z każdej strony po około dwie minuty. Czas smażenia zależy od stopnia wysmażenia i grubości steku. Po zdjęciu z patelni stek wykładamy na talerz i przykrywamy jeszcze na 10 minut folią aluminiową żeby stek odpoczął. Na tej samej patelni grillujemy z obu stron ser. Na talerzu układamy sałatę, dodajemy pomidorki przekrojone na pół, cebulę pokrojoną w piórka, oliwki, cząstki awokado. Posypujemy natką, sezamem, polewamy sosem koperkowym. Stek kroimy na kawałki, podajemy z serem i sosem jeżynowym.