Składniki:
- mix sałat
- 1 gruszka
- 100g cukru
- 100g czerwonych porzeczek
- 2 figi
- 4-5 pomidorków
- Sos balsamico
- kiełki
- oliwa
- 1-2 łyżki wody
Sposób przygotowania:
Ser kroimy na pół oraz podsmażamy na patelni na niewielkiej ilości oliwy. Figi kroimy na 4 części oraz zapiekamy chwilę w piekarniku aż zmiękną. W tym samym czasie przygotuj karmel podgrzewając cukier na patelni oraz ciągle mieszając dodawaj wodę do momentu, aż kolor będzie przyjemnie złoty, a płyn się zredukuje. Ćwiartki gruszek dodaj na chwilę do karmelu, aby lekko się podpiekły oraz obtoczyły w karmelu. Wyłóż mix sałat na talerz, następnie pieczone figi, karmelizowane gruszki i pomidorki. Całość posyp porzeczkami i kiełkami oraz skrop sosem balsamico. Na górze połóż kawałki sera grillowego i udekoruj kleksem z karmelu.