Składniki:
- 1 op. sera Grill Cheese
- 1 jajko
- 4 łyżki mąki
- ¾ szklanki bułki tartej
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Ser pokroić na mniejsze kawałki przypominające paluszki. Jajko lekko rozmieszać. Na oddzielne talerze wysypać mąkę i bułkę tartą. Na patelni rozgrzać sporą ilość oleju. Ser panierujemy najpierw w mące następnie w jajku i na końcu w bułce tartej. Smaż od razu na rozgrzanym oleju, przewracając paluszki serowe co pewien czas, aby zarumieniły się z każdej strony. Po usmażeniu wyłóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawaj z tzatzikami lub konfiturą z żurawiny.
Tzatziki:
- 1 ogórek
- 250g jogurtu greckiego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki białego octu winnego
- posiekany koperek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania tzatziki:
Ogórka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i wymieszać z 1 łyżką octu winnego. Odstawić na 15 minut. Obrany czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z oliwą. Połączyć z jogurtem, drugą łyżką octu i odciśniętym z soku ogórkiem. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać koperkiem.