Składniki na ciasto:
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki
- 1/4szkl mleka
- sól, pieprz
- kilka różyczek brokuła
- 1/4 kostki seru typu feta
- 5-6 szt. suszonych pomidorów
Sposób przygotowania ciasta:
Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Brokuła podziel na różyczki, łodygi pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż.
Do miski z żółtkami dodaj mąkę i mleko. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Dodaj różyczki brokuła, podsmażone łodygi, pomidory suszone i ser typu feta pokrojony w kostkę.
Dodaj ubite na sztywną pianę białka i delikatnie wymieszaj.
Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Wlej masę i przykryj.
Gdy omlet zrumieni się od spodu zsuń na pokrywkę, przewróć go na drugą stronę i podsmaż.