Paluszki serowe Grill Cheese w panierce z tzatzikami

Składniki:

  • 1 op. sera Grill Cheese
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mąki
  • ¾ szklanki bułki tartej
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Ser pokroić na mniejsze kawałki przypominające paluszki. Jajko lekko rozmieszać. Na oddzielne talerze wysypać mąkę i bułkę tartą. Na patelni rozgrzać sporą ilość oleju. Ser panierujemy najpierw w mące następnie w jajku i na końcu w bułce tartej. Smaż od razu na rozgrzanym oleju, przewracając paluszki serowe co pewien czas, aby zarumieniły się z każdej strony. Po usmażeniu wyłóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawaj z tzatzikami lub konfiturą z żurawiny.

Tzatziki:

  • 1 ogórek
  • 250g jogurtu greckiego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • posiekany koperek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania tzatziki:

Ogórka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i wymieszać z 1 łyżką octu winnego. Odstawić na 15 minut. Obrany czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z oliwą. Połączyć z jogurtem, drugą łyżką octu i odciśniętym z soku ogórkiem. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać koperkiem.

Chrupiące paluszki z sera typu halloumi z tzatzikami i pestkami granatu
Paluszki serowe z tzatzikami